Nyitvatartás: H-P: 9-18 | Szo.: 9-14
1171 Bp., Péceli út 155.

Hasznos infók

A teraszok tökéletes burkolásához elengedhetetlen a jó minőségű burkolat, a megfelelő ragasztó anyag, valamint a vízszigetelés. Ki ne hallott volna még felfagyott teraszburkolatról, amely alapvetően a terasz burkolás alkalmával elkövetett burkolói hiba.

Mindenáron el kell kerülni a burkolatba való nedvesség túlzott bejutását!

Legtöbb esetben ugyanis, a burkolat alá bejutó és ott felgyülemlő víz megfagyási ciklusai okozzák a burkolatragasztó felválását. A rosszul kivitelezett fuga nem zárja el megfelelően a burkoló lapok felületét a víz bejutása elől. Sok, a burkolást végző szakember, szinte folyékony állagúra keveri az amúgy is silány minőségű fugát - hogy még könnyebb legyen vele dolgozni. Nem törődve a gyártók utasításaival, elősegítik a fuga "elpuhításával" a víz bejutását a teraszt burkoló padlólap alá. Tehát az első védelmi vonal, a fuga kialakításánál be kell tartani a keverési arányokat, és persze jó minőségű alapanyaggal kell dolgozni! Elképesztő különbségek vannak minőségben a hazai piacon kapható fugák közt.

Hiszen nem csak a burkolólap alá bejutott csapadék megfagyási periódusai feszegetik a padlónk lapjait, hanem a hőmérsékleti változások is. Napsütés hatására a felmelegedő burkoló lapok kitágulnak, majd árnyékban összehúzódnak. Ezt a mozgást nem minden burkolatragasztó képes elviselni.

De még a legjobb minősítéssel bíró ragasztók sem kelhetnek versenyre burkolás alkalmával a természeti erőkkel.

A terasz aljzatára kent ragasztó pillanatok alatt meghártyásodik, megszikkad így elveszti a tapadóképességét. A megkent felületre helyezett első burkolólap még lehet, hogy nincs veszélyben, ám az utolsónak leragasztott lappal már gondok adódhatnak, mert az első és néhány lap lerakása közt eltelt idő alatt a ragasztó elvesztette tapadási képességét.

Mi a megoldás?

A terasz aljzaton hagyományos módon fogas lehúzóval egyenletesen elterítjük a ragasztót, majd minden egyes burkoló padlólap hátulját is megkenjük ragasztóval. Ezzel a módszerrel elérhető, hogy mindig "friss" ragasztandó felület találkozzon egymással. A profil amellett, hogy esztétikusan lezárja a burkolat szélét, megakadályozza a csapadék, a terasz homlokfalára jutását is.

Rossz vagy hibás szigeteléseknél leginkább azzal a kivitelezési problémával találkozhatunk, amikor maga a vízszigetelő réteg nem készül el. Ennek kihagyása manapság leggyakrabban teraszokon, erkélyeken fordul elő. Így a rosszul működő vagy hiányos terasz-szigetelés miatt a terasz- vagy erkélyburkolat, vasbetonszerkezet, az alatta lévő vagy a csatlakozó helység fal- és padlószerkezete közvetlen károsodásnak van kitéve.

A víz a fugákon vagy egy későbbi burkolólap törésnél keletkezett repedésen át, illetve a talajból felszivárgó nedvesség vagy lecsapódó talajpára esetén mindig a burkolat alatti ragasztórétegbe kerülhet. A bekerülő nedvesség a tél során megfagy, ezáltal a burkolat feltöredezik, a lapok elvállnak aljzatuktól. Az így eltávolodott burkolat résein át pedig egyre több víz, nedvesség jut a teherhordó szerkezethez. A fenti folyamat nem képez kivételt semmilyen terasz vagy erkély esetén sem, ezért a kivitelezések során nem elhanyagolható a vízszigetelés elkészítése, mivel a későbbiekben az okozott károk utólagos helyreállítási költsége nagyságrendekkel magasabb az építkezés folyamán beépített szigetelőrétegénél.

Szeretne Ön is profi megoldásokat, nem utolsó sorban profi termékeket, anyagokat teraszának vízszigeteléséhez, hogy ez a jelenség ne következzen be?

Akkor látogasson el üzltünkbe, ahol szakértő munkatársainkkal találkozhat a témában.

<< Vissza a főoldalra