Nyitvatartás: H-P: 9-18 | Szo.: 9-14
1171 Bp., Péceli út 155.

Fuga

Fuga (gyártó:Mapei): hidegburkolatok (fali csempe és padlólap) lerakásához használandó segédanyag

Hogyan válasszunk fugát?

Legfontosabb, hogy figyelembe vegyük a burkolat színét és az igénybevételeket: hol és mi érheti a felületet, mennyi napfény, eső, víz, vegyi terhelés, kosz.

Ezek mind fontos információk ahhoz, hogy a megfelelő fugát építsük be. A cementes fugák mellett az epoxi fugák jól ellenállnak a vegyi terhelésnek, mivel nincsenek bennük kapillárisok, a kosz nem tud beszívódni a fuga mélységébe. Viszont a cementes fugák jobban bírják a hőt és ellenállnak a napfénynek is.

Előszoba:
Mivel ide rendszeresen még cipővel érkezünk, érdemes sötétebb színű cementes fugát vagy könnyen takarítható epoxi fugát választani.

Lakószoba, folyosó:
Általában ezekben a helyiségekben éri a legkisebb szennyeződés a fugát, így akár világos színű cementes fugában is gondolkodhatunk.

Konyha:
A konyhai padló szinte mindig szem előtt van, és itt esnek le általában a leggyakrabban a könnyen elszíneződést okozó anyagok, ételek, ezért érdemes epoxi fugázót alkalmazni ezeken a felületeken.

Fürdőszoba, WC:
Itt elsősorban a penész és a tisztálkodásból adódó tusfürdő, illetve sampon maradványok okozhatnak gondot. Javaslatunk az epoxi fugázó, de egy penészedésgátló adalékkal ellátott fugázó is jó választás lehet

Terasz:
Teraszokon mindenképp javasolt a közepes árnyalatú, jó kosztűrő színek alkalmazása, a cementes fugázók jó választásnak bizonyulnak ezeken a területeken.

Garázs:
A legkomolyabb terhelés itt éri a fugázót, mindenképp sötét fugázó választását, és amennyiben van rá mód, epoxi fugázó beépítését javasoljuk.

Hogy milyen fugát érdemes használni, az természetesen a csempe típusától, anyagától, felületétől is függ. A magas fényű vagy tükör csempék például mindig világosabbnak látszanak a falon, ezért válasszunk egy árnyalattal világosabb színű csempét, mint amit eredetileg gondoltunk. Ez alól az antikolt tükör csempék jelentenek kivételt, melyekhez érdemes kicsit sötétebb árnyalatot választani.

Ha nem is használunk több csempét egy helyiségben, a falicsempe és a padlóburkoló minden bizonnyal nem lesz teljesen egyforma, így felvetődik a kérdés, hogy milyen fugát használjunk. Ahhoz, hogy a tér egységes legyen célszerű, mindegyik burkolathoz ugyanazt a fugát használni, tehát olyat választani, amelyik mindegyikhez illik.

Többszínű és mintás csempéknél a lehető legsemlegesebb árnyalatú fugával nem hibázhatunk. Márványmintás csempénél választhatjuk a csempe alapszínét, vagy a márványminta színét fugának. Más színes csempe esetén, a csempén szereplő színek közül a leghalványabb is jó választás lehet. Mintás csempéknél, pedig érdemes a csempe szélének színéhez igazítani a fuga színét. Mintás és többszínű csempéknél a lehető legkisebb fugahézaggal dolgozzunk.

<< Vissza a főoldalra